joi, 21 mai 2009

Mircea Lucescu - un campion (european)


Şahtior Doneţk, echipa lui Mircea Lucescu, a cucerit primul său trofeu european, după victoria de aseară, 2-1 cu Werder Bremen, în finala Cupei UEFA. O recompensă aşteptată de ani buni de Rinat Ahmetov, un patron ucrainean care a "pompat" într-una bani în ultimul deceniu. Împreună familia sa, tehnicianul român şi-a petrecut noaptea la un restaurant din Istanbul, unde s-a ascultat muzică de cameră.

Golurile formaţiei estice au fost marcate de brazilienii Luiz Adriano (25) şi Jadson (97), în vreme ce pentru echipa occidentală a punctat tot un brazilian, Naldo (35). Graţie victoriei de pe arena „Sukru Saracoglu”, „Il Luce” devine primul tehnician român care cucereşte Cupa UEFA. Pentru reputatul antrenor, acest trofeu reprezintă apogeul unei cariere dedicate fotbalului, sport căruia i-a dăruit totul.

Calificarea României la Euro 1984, semifinala Cupei Cupelor cu Dinamo Bucureşti (1990), Supercupa Europei cu Galatasaray Istanbul (2000), un sfert de finală în Liga Campionilor, tot cu „Cim Bom” (2001), şi un alt „sfert”, în aceeaşi competiţie, cu Inter Milano (1999) erau, până aseară, cele mai notabile performanţe pe plan continental ale lui Lucescu.

La izbânda din Turcia a contribuit şi un alt român, fundaşul stânga Răzvan Raţ, aflat la originea primului gol înscris de „portocaliii” din Doneţk.

Importante au fost şi aportul legiunii braziliene de la Şahtior (Fernandinho, Ilsinho, Jadson, Willian şi Luiz Adriano), precum şi jocul exact al croatului Srna şi efortul generos al ucraineanului Cigrinski. După succesul de la Istanbul, fotbalul românesc, unul şchiop şi zguduit de scandaluri, îi datorează lui „Il Luce”, dacă nu recunoştinţă, măcar o reverenţă.

"Sunt momente de neuitat. Doar când ajungi într-o finală realizezi ce ai reuşit. Simt că am realizat ceva în carieră."
-
Mircea Lucescu, câştigător al Cupei UEFA


Lucescu nu a uitat de steagul României, pe care l-a fluturat pe gazonul turcilor de la Fenerbahce, pentru ca apoi să îl aşeze cu mândrie pe umeri. În cealaltă tabără, disperarea anulării golului de 2-2 se transformă într-un şoc pentru suporterii germani, care privesc pierduţi din tribune cum nişte băieţi în portocaliu sărută masivul trofeu:


sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu