marți, 19 mai 2009

Gripa porcină poate afecta o treime din populaţie


Potrivit BBC News, cercetatorii au anuntat ca gripa porcina prezinta potential maxim de pandemie. Astfel, se poate ajunge ca o persoana din trei sa fie afectata de virusul H1N1. In ciuda acestor estimari care, spun ei, pot fi foarte aproape de adevar, specialistii de la Imperial College London nu pot anunta cu exactitate un eventual numar de decese.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana acum, au fost confirmate 5,251 de cazuri de gripa porcina, dintre care 61 fatale, in 30 de tari din toata lumea.

Studiul celor de la Imperial College London a fost realizat impreuna cu OMS si agentiile de sanatate publica din Mexic, luand in considerare datele colectate pana la sfarsitul lui aprilie si factori ca raspandirea internationala si diversitatea genetica.

Liderul echipei de cercetatori, Neil Ferguson, este de parere ca, desi nu poate oferi niste date foarte exacte, gripa porcina are cam acelasi grad de periculozitate ca si virusul ce, in 1957, a cauzat o pandemie care a dus la moartea a doua milioane de oameni. Ferguson a declarat ca H1N1 nu este nici pe departe la fel de periculos ca atat de mult amintita gripa spaniola, din 1918, ce a ucis 50 de milioane de oameni.

“Acest virus are potential maxim de pandemie. Este probabil ca el sa se raspandeasca in toata lumea in urmatoarele sase pana la noua luni, iar in acel moment va afecta aproximativ o treime din populatia globului” a spus Neil Ferguson. “Ca sa fiu mai exact, sezonul obisnuit de gripa afecteaza, de obicei, cam 10% din populatie, in fiecare an. Ne indreptam, deci, spre un sezon poate de trei ori mai rau decat cel obisnuit” a completat el. Studiul britanicilor indica faptul ca gripa porcina ar putea omori patru persoane infectate din 1,000.

sursa: dob.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu