joi, 21 mai 2009

Primul premiu românesc la Cannes 2009

Ioan Antoci a câştigat Premiul ,,Krzysztof Kieslowski’’ cu scenariul “Câinele japonez”, care îi aduce o statuetă şi suma de 10.000 de euro. Proiectul său a fost desemnat câştigător şi la concursul de scenarii organizat anul trecut de HBO şi va fi produs de Libra Film; scenaristul se află la prima participare la festivalul internaţional de film de la Cannes.



“În «Câinele japonez», Ioan Antoci a conceput un scenariu emoţionant care promite să ofere o experienţă cinefilă foarte satisfăcătoare. Subliniind eforturile înşelător de simple ale unor săteni memorabili, scenaristul a creat teme universale care sperăm că îşi vor găsi ecoul la publicul cinefil din toată lumea”, anunţă motivaţia comisiei de consilieri care l-a desemnat pe Antoci câştigător la festivitatea de premiere de miercuri, desfăşurată pe Plage des Palmes.

Premiul ,,Krzysztof Kieslowski’’ ScripTeast pentru Cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est este oferit printr-un program de training organizat de Independent Film Foundation şi sprijinit de Programul MEDIA, Polish Film Institute, Polish National Culture Center, Apple Film Production şi Magyar Filmunio, în colaborare cu Academia Europeană de Film, ACE - Atelier du Cinema Europeen, Producers Network, e-Talenta, Fadeln şi cu festivalurile din Berlin, Cannes şi Karlovy Vary.


Antoci a concurat cu alte 10 scenarii, din şapte ţări, între care şi proiectul românesc “Transfer”, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu. Scenaristul câştigător a primit miercuri o statuetă creată de Adam Fedorowicz şi un cec de 10.000 de euro. “Câinele japonez” a fost desemnat câştigător şi la Concursul de scenarii organizat anul trecut de HBO şi va fi produs de Libra Film.

sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu